Περιγραφή του συστήματος

Έξυπνο σύστημα με bus

Τα συστήματα bus έχουν την “λογική” του ελέγχου όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ενός κτιρίου. Αποτέλεσμα αυτού είναι το οποιοδήποτε τοπικό σημείο ελέγχου (πχ διακόπτης) να ελέγχει οποιαδήποτε λειτουργία είναι ενσωματωμένη στο σύστημα (φώτα, ρολά, ήχος, θέρμανση, κλιματισμός κτλ). Προσθετικά μέσω αισθητήρων, σεναρίων και της νοημοσύνης που διαθέτει το σύστημα έξυπνης κατοικίας μπορούν να αυτοματοποιηθούν πολλές απο τις επαναλαμβανόμενες βαρετές ενέργειες που καθημερινά κάνουμε ώστε κατ’ αρχήν να διευκολυνθεί η καθημερινότητα μας και κατά δεύτερον να έχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Παραδείγματα

  • Κατέβασε / ανέβασε όλες τις τέντες κατοικίας

  • Φεύγοντας ασφάλισε κατοικία, σβήσε φώτα, θέρμανση, κουζίνα, θερμοσίφωνα κτλ ώστε να μην ξεχάσω τίποτα

  • Όταν πάμε για ύπνο εκτελεί ένα διαφορετικό σενάριο που περιλαμβάνει κάποια απο τα ανωτέρω

  • Από τον διακόπτη του υπνοδωματίου και απο του σαλονιού και/ή από (… δεν έχει σημασία) μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα φώτα του κήπου

Αναλυτική περιγραφή συστήματος

— Σκοπός του δικτύου bus είναι η επικοινωνία του ελεγκτή (controller) με όλες τις εισόδους (διακόπτες, αισθητήρες κτλ) και εξόδους (relays, dimmers κτλ) του συστήματος καθώς και η τροφοδοσία αυτών. Η τροφοδοσία και τα σήματα ελέγχου στέλνονται από/προς τον controller μέσω του bus (2-wire data cable) σε όλα τα συνδεδεμένα υλικά π.χ. διακόπτες, αισθητήρες, inputs, relays, dimmers, οθόνες κτλ.
— Ο controller τροφοδοτεί και ελέγχει όλες τις συσκευές μέσω του bus. Επίσης δέχεται και το internet μέσω καλωδίου UTP με RJ45 κατευθείαν απο τον Router της κατοικίας.
— Το bus απαιτεί 2 αγωγούς (ελάχιστη διατομή αγωγών 2Χ1mm2), δεν έχει πολικότητα, και η λειτουργία του bus είναι αμφίδρομη, δηλ. κάθε συσκευή μπορεί να στείλει και να λάβει δεδομένα. Το μήκος κάθε καλωδίου bus, (δηλ η πιο απομακρυσμένη συσκευή) απο τον ελεγκτή μπορεί να είναι μέχρι 200m.

— Συστήνεται η χρήση του πιστοποιημένου από την EIB καλωδίου (2Χ2Χ0,8mm2) θωρακισμένου. Οι αγωγοί bus οδεύουν / οδηγούνται / συνδέονται ανά δύο (κόκκινο + κίτρινο / άσπρο + μαύρο) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνολική διατομή 2Χ0,8=1,6mm2.
Προσοχή στην επιλογή του καλωδίου !!! πρέπει να είναι πιστοποιημένο, δεν αξίζει για πραγματικά λίγα ευρώ να διακινδυνεύσει η απρόσκοπτη επικοινωνία του συστήματος…
— Προτείνεται η δημιουργία βρόχου στους διακόπτες, δηλ. η επιστροφή του καλωδίου bus απο τον τελευταίο διακόπτη στον πίνακα ώστε σε περίπτωση κοπής του καλωδίου (για οποιοδήποτε λόγο) να μπορούμε να έχουμε bus απο την άλλη άκρη. Στην περίπτωση κλειστού βρόχου δύναται να αυξηθεί το συνολικό μήκος του καλωδίου σε 400m. Λόγω μη πολικότητας του bus είναι αδύνατο να συνδεθούν λανθασμένα τα υλικά.

MICRON HELLAS

Η MICRON HELLAS ιδρύθηκε πριν περίπου 40 χρόνια με στόχο την άμεση και άριστη εκπροσώπηση της πολυκατοικίας σας. Σήμερα,συνδυάζοντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και τους πιο έμπειρους συνεργάτες, στοχεύει στην καθημερινή σας διευκόλυνση όσον αφορά τη διαχείριση της πολυκατοικίας

24410 29127 - 21291

micronhellas@gmail.com

Ηρωών Πολυτεχνείου 13, Καρδίτσα, 43100 (4ος ορ.)

TOP